Mar
20
to May 21

The show must go on!

The show must go on!

Viggen-JohanRod.JPG

Snart flyttar röda Viggen som idag står vakt utanför Malmö teknik och Sjöfartsmuseum vidare till Stenbäcks Flygmuseum i Skurup.

Det här exemplaret är ett av de tidigast tillverkade AJ 37 som på 1990-talet blev modifierat till AJS. Flygplanet kom 1993 till Skånska flygflottiljen F 10, första divisionen. En uppvisning vid Karlsborg Airshow i juni 2001 var den sista officiella flygningen. Därefter var flygplanet under flera år ett färgstarkt blickfång utanför Flygvapenmuseum. Nu är det deponerat till Malmö museer där Teknikens- och sjöfartens hus ingår men snart går färden vidare till Stenbäcks Flygmuseum i Skurup.

Flygplanet kommer under maj-juni att demonteras och transporterat till sitt nya museum. Där väntar montering och målning. Stenbäcks Flygmuseum beräknar att flygplanet kan återinvigas hösten 2019.

- De senaste åren utanför Sjöfartsmuseet har inte varit så muntra eftersom underhållet har släpat efter och den röda färgen övergått i mossgrön. Flygvapenmuseum har fått en hel del hårda ord från Viggenentusiaster. Därför känns det helt underbart att Stenbäcks Flygmuseum övertar stafettpinnen och jag vet att de kommer att ge ikonen Johan röd all den kärlek som flygplanet behöver, berättar Torsten Nilsson, Flygvapenmuseum.

- Vår plan är att starta demonteringen så fort det går att beträda gräsmattan där Viggen är parkerad. Vi kommer att flytta maskinen maj/juni om inget krånglar med demonteringen. Under sommaren blir det tvätt och ny färg och målet är att den skall vara monterad till slutet av augusti, berättar Rickard Andersson, Stenbäcks Flygmuseum.

Röda Viggen

I samband med att första divisionen på F 10, Johan röd, ombeväpnades från AJS 37 till JAS 39 blev det här exemplaret målat i divisionens röda färg och försett med divisionens emblem, det vita spöket. Dessutom är devisen The show must go on skriven längs flygplanskroppens långsidor.

 

För mer information, kontakta:

Torsten Nilsson Chef Samlingsenheten Flygvapenmuseum, telefon 013-495 97 21
torsten.nilsson@flygvapenmuseum.se

Rickard Andersson, Stenbäcks flygmuseum, telefon 070-292 56 51
stenbacksflygmuseum@gmail.com

Flygvapenmuseum är ett modernt teknik- och kulturhistoriskt museum med utställningar om militärflygets utveckling från det tidiga 1900-talets pionjärer fram till dagens JAS 39 Gripen. Flygvapenmuseum är också en plats där kunskap och lek möts på ett självklart sätt. I Flyglabbet, museets science center, finns flygsimulatorer och experimentstationer på tema flyg. På museet finns också butik, restaurang, faktarum och konferensmöjligheter. Flygvapenmuseum ingår i myndigheten Statens försvarshistoriska museer tillsammans med Armémuseum.


View Event →